Medewerkers geslaagd voor BBL-traject

Onlangs sleepten vijf medewerkers van Scania hun BBL-diploma in de wacht. Eén van hen is Dion Holtrop.

 

Aan tafel zitten Dion en de begeleider van de BBL-ers, Alex Venema. Dion vertelt: “Ik werkte net een paar maanden bij Scania toen ik de vacature zag voor de BBL-opleiding Bedrijfsautotechnicus (BAT). Dat sluit mooi aan op mijn diploma Autotechniek en daarom besloot ik te solliciteren.”

Eerste jaar
In een BBL-opleiding (beroepsbegeleidende leerweg) leer je vooral door te doen. De BBL-ers werkten vier dagen per week bij Scania en één dag per week kregen zij les op het Deltion College. Dion: “In het eerste jaar heb ik elke vier weken op een ander station op de productielijn gewerkt. Daardoor heb ik alle gereedschappen en onderdelen in handen gehad en veel collega’s leren kennen.

 

Tweede jaar
In het tweede jaar werkten de BBL-ers op een aantal andere afdelingen. Dat jaar werd afgesloten met een aantal stageweken bij de Scania dealer in Emmen, waar de BBL-ers ervaring opdeden met truckonderhoud. Tijdens de opleiding konden zij altijd terecht bij Alex. Dion: “Dat was fijn. Alex is een goede leermeester. ”

Praktijkexamen
En toen volgde het spannendste moment: het praktijkexamen. Terwijl een examinator toekijkt, doet Dion drie ‘proeven van bekwaamheid’: Onderhoud, Reparatie en Elektro. Dion: “Op dat moment had ik wel even stress, maar ik heb het gehaald!” Na de diploma-uitreiking op het Deltion volgt er goed nieuws voor Dion: “Ik heb een vast contract gekregen bij Scania, dus dat is een mooie beloning!”

Trotse begeleider
Alex Venema trainde de BBL-ers individueel en in groepsverband, zowel in de fabriek als in de bedrijfsschool. Ook maakte hij de planning en was hij het aanspreekpunt voor supervisors en teamleaders. Alex kijkt met plezier terug: “De BBL-ers konden goed met elkaar opschieten, het was echt een ‘team’. Ik vind het mooi dat ze nu overal in de fabriek terecht kunnen.”

Kennis overdragen
Binnenkort starten er 8 nieuwe BBL-ers bij Scania. Alex: “Dat is belangrijk voor onze organisatie, want we willen voorkomen dat de kennis van oudere collega’s verloren gaat. We moeten het op tijd overdragen aan de volgende generatie,” sluit hij af.